Thursday, 6 April 2017

Kencing Manis: Cara Senang Dan Selamat Untuk Mengawal Bacaan Gula

Kencing Manis
Seperti yang kita tahu penghidap kencing manis di seluruh Malaysia semakin meningkat dan penyakit ini salah satu daripada punca kematian. Sebabnya, kencin manis tergolong dalam kumpulan pembunuh senyap. Mungkin ramai yang tahu tentang kencing manis ni tapi itulah sikap orang sekarang yang seringkali dihantui dengan perasaan MALAS untuk menjalankan gaya hidup yang sihat. Perasan ka sekarang ni semuanya sudah senang, contoh kalau kita lapar tapi malas masak telefon sahaja KFC, McD, Pizza pasti diorang akan hantar makanan kegemaran kita sampai depan pintu rumah kan? ataupun di office..kalau malas cuci kain kedai dobi berlambak sekarang dimana-mana...semuanya sudah senang tapi buat exercise punyalah pemalas adoiiii (macam saya la tu :D)
Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia - Pada 2015 kita sudah mencecah 3.6juta orang penghidap kencing manis. Malaysia terletak di tangga ke-10 dunia dengan jumlah penghidap kencing manis terbanyak di Asia Tenggara. Dimana satu daripada lima orang dewasa di Malaysia menghidap kencing manis. Jumlah ini akan terus meningkat dimana anggaran pesakit kencing manis pada tahun 2020 adalah kemungkinan mencecah 4.5juta orang!! adakah kita ingin tergolong dalam 4.5juta itu? Tentu tidak kan??

Kencing manis ni apa bah sebenarnya? mesti ramai yang tidak tau kan apa tu kencing manis sebenarnya, biasa orang tau gula dalam darah tinggi lepas tu kalau kaki atau tangan teluka tidak pandai sembuh-sembuh makin besar pula, lama-lama kena potong tu kaki/tangan yang teluka. Kamu tidak takut ka hilang kaki/tangan kena potong sebab luka tidak pandai sembuh. Sedangkan saya masa menaip entri ni pun sudah seram sejuk aduiiii.

Sebenarnya kencing manis ni terjadi bila badan kita tidak dapat mengawal kandungan gula dalam darah. 90% orang yang menghidap kencing manis ini biasanya orang-orang yang sihat pada mulanya tapi disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat dan diet yang tidak seimbang maka dapatlah mereka kencing manis.

Macam mana kencing manis terjadi?


familyvits.blogspot.com
familyvits.blogspot.com


Apabila kita makan, karbohidarat yang dicernakan menjadi glukosa. Lepas tu glukosa akan masuk ke dalam salur darah untuk dibahagikan kepada sel organ yang memerlukan. Selepas itu, hormon insulin secara automatiknya akan dihasilkan oleh pancreas kita untuk membenarkan glukosa masuk ke dalam sel organ. Insulin ini bertindak seperti kunci pagar diantara salur darah dan sel organ. Bila insulin buka kunci pagar maka glukosa akan masuk ke dalam sel untuk membekalkan tenaga supaya sel dapat menjalankan fungsinya dengan baik. Tetapi bila kunci pagar itu tidak dapat dibuka antara sel dan organ maka glukosa akan terkumpul di dalam darah. Apabila glukosa terkumpul dalam darah terlalu lama maka ia akan menyebabkan kandungan glukosa tinggi dalam darah dan akhirnya akan menjadi kencing manis. Maksudnya disini adalah insulin tidak dapat berfungsi dengan baik.


Antara punca kencing manis?

Pemakanan tidak seimbang
Bila terlalu banyak gula dalam badan kita akibat daripada pemakanan tidak seimbang maka pancreas terpaksa bekerja keras untuk menghasilkan insulin. Pankreas ni macam kita juga tau perlu berehat, exercise kasi buang lemak-lemak tidak berguna dalam badan. Kalau kita tidak dapat menjaga pemakanan kita dengan baik maka pancreas akan terbeban (oksidatif stress) dan akan berlaku keradangan pada pancreas. Lama-lama pancreas tidak dapat lagi berfungsi dengan baik sama ada ianya langsung tidak menghasilkan insulin ataupun insulin kurang dihasilkan.

Obesiti
Kegemukan selalu dikaitkan dengan kencing manis kerana lemak yang berlebihan boleh menyekat insulin daripada membenarkan glukosa masuk ke dalam sel.

Stress
Apabila kita stress maka badan akan menghasilkan hormon adrenaline. Badan akan menghasilkan lebih glukosa untuk ditukarkan menjadi tenaga. Jangan main-main dengan stress tau 😊Apakah risiko pesakit kencing manis jika tidak dikawal dengan cepat.5 Jenis makanan yang membantu mengawal gula dalam darah bagi pesakit kencin manis

1. Kulit kayu manis kaya denan antioksidan, selain dijadikan rampah masakan ianya boleh dikisar dan dicampurkan dalam minuman

2. Bawang Putih mengandungi allicin dan flavonoid yang  membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan meningkatkan imuniti badan

3. Sayur Peria yang pahit mengandungi nutrisi pythokimia yang boleh membantu menurunkan paras gula dalam badan

4. Soya mengandungi protin yang lengkap tanpa kolestrol dan kurang lemak dan dapat mengurangkan risiko kencing manis

5. Lemon mengandungi vitamin c semulajadi yang tinggi dan membantu merendahkan skala glisemik dalam darah


Adakah suppleman yang boleh membantu turunkan bacaan paras gula bagi pesakit kencing manis?

Jawapannya adalah YA ADA..


Vitamin semulajadi membantu sel badan kita mendapat nutrisi yang lengkap untuk membantu pancreas bekerja secara normal merembeskan insulin dan membantu meningkatkan kerintangan badan terhadap insulin.

Vivix adalah minuman yang mempunyai kandungan antioksidan dan resveratrol yang tinggi.

Bagaimana Vivix bertindak?
  • Vivix membantu memperbaiki keseimbangan glukosa dalam darah
  • Vivix membantu mengurangkan kerintangan pada insulin
  • Vivix melindungi pankeas ia akan mengurangkan keradangan pada pancreas supaya penghasilan insulin kembali normal
  • Vivix membantu membaiki rembesan insulin
  • Vivix bantu menambah baik keseimbangan metabolise tubuh


Antara kisah benar pesakit diabetis selepas mengamalkan Vivix

Kisah benar pesakit kencing manis

Kisah benar pesakit kencing manis

Kisah benar pesakit kencing manis

Kisah benar pesakit kencing manis

Kisah benar pesakit kencing manis


Untuk mendapatkan Vivix 2 Botol tidaklah semahal mana bila dibandingkan dengan kos rawatan dan kesakitan yang ditanggung apabila menghadapi masalah kesihatan.

Boleh berhubung terus dengan saya disini melalui WhatsApp.


Sabrinah Jaulin
+6 013.557.2375
Shaklee ID: 1125443

Post a Comment